Kierrätyskeskus.com — Kierrätyskeskusten hakemisto.


Kierrätysopas

Kierrätysopas yrittää neuvoa miten yleisimmin kotitalouksista syntyvä jäte voidaan hyötykäyttää ekologisesti. Kierrättämällä vanhoja tavaroita voidaan vähentää uusien raaka-aineiden käyttöönottoa ja siten säästää ympäristöä. Olet kierrätysoppaan sivulla 2/3.

Rakennusjätteen kierrätys

Useita rakennustyömaalla yli jääneitä materiaaleja voi kierrättää. Tärkeää näissäkin materiaaleissa on huolehtia hyötykäyttöön menevien materiaalien lajittelusta. Kierrätystä varten maa- ja kiviaines sekä ruoppausjätteet on lajiteltava erilleen. Samoin betoni-, tiili-, keramiikka- ja kipsijätteet lajitellaan. Kyllästämätön puuaines lajitellaan omaksi läjäkseen. Toki myös metallijätteet ja ongelmajätteet menevät omiksi kasoikseen. Monelle rakentajalle voi tulla yllätyksenä tieto siitä, että he ovat henkilökohtaisesti vastuussa rakennusjätteestä aina siihen saakka, kunnes jätteet on luovutettu kuljetettavaksi pois, tai kunnes ne on hyödynnetty tai hävitetty asianmukaisesti.

Puu voidaan kierrättää esimerkiksi myymällä muille seudun asukkaille, tai se voidaan laittaa hakkeeksi ja kompostoida. Polttolaitoksiin voi myös tarjota puuta, jota on käsitelty, eli kyllästetty, maalattu tai jos kyseessä on lastulevy tai vaneri.

Metallin voidaan lajittelun jälkeen kaupata romuliikkeelle. Metalliromu päätyy usein teollisuuden käyttöön raaka-aineeksi. Myös alumiini voi päätyä valimoille ja sieltä edelleen elektroniikkalaitteisiin.

Betonia lajiteltaessa siitä on poistettava mahdollinen raudoitus. Murskattua betonia voidaan myöhemmin käyttää uusiobetonin valmistamiseen, mutta pääasiassa se päätyy vielä tällä hetkellä täyttömaaksi esimerkiksi maanteille.

Tiilien kierrätys voi olla helppoa mikäli tiilet ovat ehjiä. Usein ehjiä tiiliä voidaan sellaisenaan käyttää uusissa rakennuskohteissa. Mikäli tiiliskivet ovat murskeena, ne päätyvät usein maarakennusaineeksi.

Asfaltti voidaan kierrättää tekemällä siitä uutta asfalttia. Jäteasfaltti käytännössä voidaan murskata ja sekoittaa uuden raaka-aineen mukaan.

Takaisin kierrätysoppaaseen.

Mustekasettien kierrätys

Tulostimien mustekasetteja voi kierrättää kysymällä josko ATK-tavaroiden liike ottaa niitä vastaan. Joskus niistä voi jopa saada pienen rahakorvauksen. Useimmat mustekasetit on mahdollista täyttää uudelleen ja siten pidentää niiden käyttöikää. Täytettäviä mustekasetteja valmistavat esimerkiksi Dell, Hewlett&Packard ja Lexmark. Varsinaisen mustesäiliön lisäksi mustesuihkukasetissa on kirjoituspää, joka on usein käyttökelpoinen vielä senkin jälkeen kun varsinainen musteaine on päässyt loppumaan. Mustekasetin voi täyttää myös itse injektioneulalla. Täytepakkauksia myydään useissa ATK-alan liikkeissä.

Uusioitu mustekasetti on edullisempi kuin uuden hankkiminen. Kasetin täyttäminen uudelleen voi olla jopa puolet halvempi vaihtoehto kuin uuden mustekasetin hankkiminen. Lisäksi ympäristövaikutus on uusiokäytössä parempi kun jätteen määrä vähenee.

Takaisin kierrätysoppaaseen.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys

Tämän aihealueen sisällä käsitellään sitä, miten voidaan kierrättää tietokoneet, puhelimet, televisiot ja muut sähköllä toimivat elektroniikkaromut. Samaan kategoriaan kuuluvat myös muun muassa DVD-laitteet, radiot, imurit, mikroaaltouunit, kahvinkeittimet, leivänpaahtimet, porakoneet. Sähkö- ja elektroniikkaromua, eli SER-jätettä, voi viedä esimerkiksi Sortti-asemille, kiertäviin keräysautoihin, sekä suurimpiin kodinkoneliikkeisiin. Suuret kodinkoneliikkeet, kuten Markantalot ja Gigantit, ottavat usein vastaan näitä kierrätystavaroita vaikka liikkeestä ei ostaisikaan mitään.

Mikäli tietokone tai kännykkä vielä toimii, sen voi myydä vaikkapa Huuto.netissä tai kirpputorilla. Ne voi myös lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Mikäli laitteesta on päästävä eroon eikä jostain syystä edellä mainitut kierrätystavat ole ulottuvilla, pienet laitteet voi laittaa sekajäteastiaan kunhan niissä ei ole akkua eikä lyijyä.

Takaisin kierrätysoppaaseen.

Metallin kierrätys

Metallin, kuten juomatölkkien, metalliastioiden, säilykepurkkien ja alumiinifolion sekä muiden pienten metalliaseineiden voi laittaa kierrätyskäyttöön. Pienikokoisia metalliesineitä voi laittaa metallinkeräysastioihin ja siten auttaa vähentämään ympäristön kuormittamista. Metallista voidaan usein kierrättää lähes 100 prosenttia, joten uutta raakamateriaalia ei tarvitse käyttää juuri lainkaan.

Pienten metalliesineiden lisäksi kierrätykseen voi viedä isoja metallisia esineitä, kuten polkupyöriä ja sähköjohtoja sekä pesukoneita, mutta ne kuuluvat suoraan esimerkiksi romuliikkeille tai kiertäville keräyslavoille. Ei-kierrätettävää metallia ovat maalipurkit, televisiot, tietokoneen monitorit, puhelimet, paristot eivätkä öljyiset esineet. Kylmälaitteet, televisiot ja tietokoneen näytöt kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun puolelle.

Takaisin kierrätysoppaaseen.

Lasin kierrätys

Lasipullot voi palauttaa lasinkeräysastiaan. Lasinkeräykseen on hyvä laittaa vain sellaisia pulloja, joista metalliset korkit ja kannet on otettu pois. Etikettejä ei tarvitse poistaa, mutta pullot voi muuten puhdistaa. Keräysastioissa on omat säiliönsä värilliselle ja värittömälle lasille. Pantilliset pullot kannattaa viedä kauppaan. Lasiesineitä voi yrittää myös myydä kirpputoreilla. Lasinkeräykseen ei pidä laittaa metalliosia sisältäviä lasisia esineitä, ei auton laseja, peililasia, hehkulamppuja, lankavahvisteista lasia eikä esimerkiksi lasisia uunivuokia.

Takaisin kierrätysoppaaseen.


Mistä tässä on kyse?
Lyhyesti: Kierrätyskeskus.com pyrkii listaamaan jokaisen lähiseutusi kierrätyskeskuksen yhteystiedot. Kierrättämällä tavaroita voidaan säästää luontoa: voidaan vähentää ympäristöön kohdistuvaa, kulutusyhteiskunnan aiheuttamaa, kuormitusta.