Kierrätyskeskus.com — Kierrätyskeskusten hakemisto.


Kierrätysopas

Kierrätysopas yrittää neuvoa miten yleisimmin kotitalouksista syntyvä jäte voidaan hyötykäyttää ekologisesti. Kierrättämällä vanhoja tavaroita voidaan vähentää uusien raaka-aineiden käyttöönottoa ja siten säästää ympäristöä. Olet kierrätysoppaan sivulla 3/3.

Paperin kierrätys

Paperin kierrättäminen on Suomessa vuosien ikäinen idea, joka todella toimii ja josta on todellista hyötyä ympäristölle. Paperinkeräykseen on hyvä laittaa kotitalouksista esimerkiksi sanomalehtiä, mainoslehtisiä, kirjekuoria, puhelinluetteloita ja muita läpysköitä, joita postiluukusta tai -laatikosta tulee. Paperin kierrättämiseksi ei tarvitse poistaa mahdollisesti sivuja yhteen pitäviä niittejä. Kirjeissä mahdollisesti olevia muovi-ikkunoitakaan ei tarvitse poistaa.

Postilaatikosta tai -luukusta löytyvä mainosposti valmistetaan usein kierrätyspaperista. Sanomalehtipaperia ei valmisteta vaaleasta toimistopaperista, sillä se ei ole kyllin lujaa. Lisäksi jos toimistopaperissa on mustetta, se ei välttämättä irtoa riittävän hyvin kierrätysprosessin aikana. Sen takia suuret toimistopaperimäärät eivät kelpaa paperinkeräykseen.

Takaisin kierrätysoppaaseen.

Muovin kierrätys

Muovin kierrätys on nykypäivänä hankalaa meillä kehittyneissä länsimassakin, mutta se onnistuu. Kunhan muovi on jokseenkin puhdasta ja sitä on riittävästi samaa laatua. Kotitalouksissa syntyvä muovijäte sopii tällä hetkellä parhaiten energiajätteeksi, sillä sitä ei ole usein kylliksi, se ei ole tasalaatuista eikä se ole kyllin puhdasta.

Energiajätteeksi ei saa laittaa PVC-muovia eikä niin sanottua O-luokan muovia. Jälkimmäisen tapauksessa energiajätekielto selittyy sillä, ettei ole varmaa minkälaisia haitta-aineita sen polttamisesta vapautuu.

Helppo tapa saada selville mitä muovilaatua tuote on, on katsoa tuotteen kyljessä tai pohjassa näkyvää merkintää. Esimerkiksi pantillisten muovipullojen yhteydestä merkintä löytyy usein panttisumman läheisyydestä. Merkintä on kierrätyskolmio, jonka alla lukee mitä muovilaatua se on. Jos siis merkinnästä löytyy kirjainyhdistelmä PVC tai kirjain O, sitä ei kannata asettaa energiajätteeksi.

Takaisin kierrätysoppaaseen.


Mistä tässä on kyse?
Lyhyesti: Kierrätyskeskus.com pyrkii listaamaan jokaisen lähiseutusi kierrätyskeskuksen yhteystiedot. Kierrättämällä tavaroita voidaan säästää luontoa: voidaan vähentää ympäristöön kohdistuvaa, kulutusyhteiskunnan aiheuttamaa, kuormitusta.